Uzun müddətdir həyatımızda mövcud olan zeytun yağından tutmuş, son illərdə tez-tez istifadə etdiyimiz kokos yağına kimi onlarla bitki yağları var. Hansının sizin üçün faydalı olduğunu bilmirik, amma bildiyimiz odur ki, bəzi yağlar dərman kimi təsirlidir. İndi həmin yağları birlikdə araşdıraq.
Pambıq yağı
Pambıq bitkisinin toxumlarından alınan yağ son illərdə rastlaşdığımız yağ növlərindəndir. Marqarin kimi məhsulların istehsalında tez-tez istifadə edildiyi məlumdur.
“Pambıq yağı nə üçün istifadə olunur?” sualının cavabı. Dərini nəmləndirir, quruyan yerləri nəmləndirir və yumşaldır, dəridə iltihabı azaldır. Xüsusilə sedef və ekzema kimi dəri xəstəliklərinin müalicəsində əlavə olaraq istifadə edildiyi bilinir.
Soya yağı
Soya toxumundan əldə edilən bitki yağıdır. Son illərdə ən çox istehlak edilən yağ növlərindən biridir, xüsusilə yemək yağlarıdır.
Soya yağının faydalarına baxdığımızda ilk qarşılaşdığımız fayda yuxu problemlərinə təsiridir. Məlumdur ki, maddələr mübadiləsini tənzimləyir və yuxu problemlərinə yaxşı gəlir.
Acı Badam Yağı
Acı badam meyvəsindən alınan acı badam yağını bir dərdə dərman kimi müqayisə etmək yerinə düşərdi. Acı badam yağının faydaları arasında: Öskürəni aradan qaldırır, dərini nəmləndirir, dərini təmizləyir, qəbizliyi aradan qaldırır və günəş yanıqlarına xeyirlidir.
Makaron yağı da stress üçün yaxşıdır; Sakitləşdirici təsiri ilə rahatlama təmin edir. Bakteriya və göbələk kimi dəri infeksiyalarının qurudulmasında da təsirli olduğu düşünülür.
Adaçayı yağı
Adaçayı yağı son illərdə getdikcə populyarlaşan bitki mənşəli yağ növlərindən biridir. Mədə və bağırsaq qazlarında təsirli olduğu bilinir. Həzm sisteminə də faydaları var.
Ağız, boğaz və diş əti infeksiyalarında suya atıldıqda və qarqara edildikdə müsbət nəticə verə bilər. Adaçayı yağının da sızanaqlar üçün yaxşı olduğu düşünülür; İltihab əleyhinə xüsusiyyətləri ilə sızanaqları yox etməkdə təsirli olur
Hazırladı:Rəna Kərimova